2016. október 10., hétfő

Hová kerülnek a pápának írott levelek?

30 nagy postászsáknyi levél érkezik a Vatikánba minden hétén a Szentatyának címezve. De ki kezeli a több ezer levelet, s ami talán érdekesebb: ki válaszolja meg őket?

A mindenkori pápa igyekszik minden levelet maga megválaszolni, de kétségtelen, hogy ilyen mennyiségnél ez még akkor sem lenne lehetséges, ha csupán ezzel foglalkozna egész nap. Sokan írnak neki, ajándékokat küldenek vagy segítséget várnak, és remélik, hogy ők is abba a körbe kerülhetnek, akit személyesen fölhív a pápa.

A Szentszék külön hivatalt tart fönn az érkező levelek bontására és szortírozására. A Pápai Levelezési Iroda vezetője Msgr. Giuliano Gallorini, akinek egy szerzetesnővér és két világi hölgy segít. A postások a Vatikáni Palotába érkeznek, amelyeket külön kartondobozokba rendeznek aszerint, hogy melyiket milyen nyelven írták.

Az alábbi olasz nyelvű összeállítást a Vatikáni Televízió készítette a postabontásról:



A levelek néha különféle ajándékokat, például rózsafüzéreket, szobrokat, rajzokat tartalmaznak, de többségük csak biztatás és más üzenet a pápa számára. Sokan nehéz betegségek vagy más életbeli nehézségek miatt kérnek imákat közvetlenül a Szentatyától.

A megfelelő anyanyelvű szortírozó olvassa el a leveleket, és továbbítja annak a munkatársnak vagy egyházi személynek, aki segítséget tud nyújtani. Ha például valaki segítséget kér, akkor rendszerint az egyházmegyéjének karitászához kerül az üzenet.



Minden levélre válaszolnak, és az imaszándékokat természetesen a pápának is továbbítják. A pápa asztalára azonban csak a legfontosabbnak ítélt, különleges figyelmet igénylő üzenetek kerülnek, melyeket először a Szentatya titkára kap meg. Egészen egyszerűen azért, mert a római püspök is csak ember, s miközben a legnagyobb keresztény felekezetet vezeti, egy állam első embere is, így napjának minden órája pontosan be van osztva.


A pápa levélcíme egyébként az alábbi:

Papa Francisco
Domus Sanctae Marthae
00120 Vatican City State


apologetika.blog.hu nyomán


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések